Elien Haentjens Joias

Mentee Creatief Design Duurzaamheid Fairtrade Interieur

Elien Haentjens is mentee van Kelly Claessens

Naast haar werk als freelance journaliste, gespecialiseerd in design en hedendaagse kunst, bouwde Elien Haentjens de voorbije jaren een platform voor de promotie van verzamelbaar Belgisch design uit. Daarvoor cureerde en organiseerde ze enkele tentoonstellingen in het Braziliaanse São Paulo.

Om de culturele dialoog extra kracht bij te zetten nodigde ze voor die expo’s de voorbije twee jaar Belgische ontwerpers uit om samen met een Braziliaanse gemeenschap nieuw werk te maken. Zo verbleef ze afgelopen zomer met drie ontwerpers in de Delta do Parnaíba in het noorden van Brazilië.

Uit die samenwerking ontsproten zes collecties, die de overkoepelende naam Joias kregen. Geïnspireerd door de overweldigende omgeving en de traditionele technieken bedachten de ontwerpers – Laura Caroen, Linde Freya en Sep Verboom - originele producten met het lokale materiaal, de in de zon gedroogde bladeren van de Carnaúba palmboom. Zo omvat de collectie onder meer lampjes, bijzettafels en een spiegel. Alle stukken zijn uniek en met de hand gemaakt.

Joias wil artisanale kennis bewaren en respecteren, maar de grenzen ervan tegelijk uitdagen en verleggen door de co-creatie met ontwerpers te stimuleren. In dat proces zijn sociaal engagement, het gebruik van duurzame materialen en de keuze voor een hedendaagse vormgeving cruciaal. Zonder elkaars identiteit en lokale cultuur uit het oog te verliezen wil Joias een globale dialoog bevorderen. Aan deze interculturele, menselijke dialoog dankt Joias haar emotionele kracht.

Terug naar overzicht
Markant Artemis Brussel KBC Bxl UNIZO Vl Br & Bxl Evolvero 1819 BHG